2016. június 24., péntek

Cukros briós

Ma reggel cseresznyelekvár kóstolásra voltam hivatalos és gondoltam valami mégiscsak kellene a lekvár alá, így születtek ezek a briósok.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
3 ek. cukor
3 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
3 ek. olaj
1 tk. só
3 dkg élesztő
3 dl langyos tej

+10 dkg olvasztott vaj

Az élesztőt kevés cukros tejben, egy kicsi liszttel megszórva a tetejét felfuttatom. Addig egy tálba mérem a többi hozzávalót,  az olvasztott vaj kivételével. Miután az élesztő elkezdett dogozni azt is hozzáadom és alaposan kidolgozom, szép fényes, sima tésztát dagasztok kézzel vagy géppel.
Letakarva duplájára kelesztem, majd 10 egyenlő részre vágom. A darabokat egyenként oválissá nyújtom, megkenem olvasztott vajjal és a hosszabb oldalánál feltekerem. Amíg minden darabot előkészítek, addig pihennek a "hurkák", aztán egy kicsit megsodrom őket és feltekerem csiga alakban, a végét behajtva a briós alá.


A tepsin kelni hagyom, amíg a sütő bemelegszik. Megkenem olvasztott vajjal és 180 fokon készre sütöm.


Még forrón újabb vajkenegetés következik és megforgatom kristálycukorban.


Aztán nézem, hogyan tűnik el az elégedett mosolyra húzódó ajkak között. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése