2017. november 10., péntek

Blundel tészta

Mindig nagy csodálattal néztem és ettem a csodás foszlós, leveles, de mégis kelt kakaós csigákat, túrós batyukat, ízes leveleket.
Hála  a cukrász tanfolyamnak, most már nekem is van receptem és megmutatták a technikát, így nincs akadálya, hogy itthon is elkészítsem.




Hozzávalók:

50 dkg liszt (5 + 45 dkg)
30 dkg ráma (27 + 3 dkg)
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
csipet só
2,5 dl langyos tej
van. cukor, reszelt citromhéj

Legelső dolgunk a a levelek közé bedolgozandó vajtégla elkészítése: A rámából kimérünk 27 dekát és összedolgozzuk/elmorzsoljuk) 5 dkg liszttel. Folpackba csomagoljuk, téglatest alakúra formázzuk és betesszük a hűtőbe.

Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Aztán minden hozzávalót összedolgozunk egy rugalmas, nem túl lágy, simára gyúrt tésztává. Keresztben bevágjuk a tetejét és kb. 30 percig pihentetjük.
Innen jön az érdekesebb része: a vaj tégla becsomagolása és eldolgozása. Elmondani sokkal bonyolultabb, mint megcsinálni, így ajánlom a következő videót, mi is így tanultuk a suliban:

Blundel tészta készítése

A lényeg röviden: a félórás pihentetés után a felvételen látható módon becsomagoljuk a tésztába  lisztes ráma téglát. Aztán kinyújtjuk, először szimplán, majd duplán hajtogatjuk. Folpackkal letakarva a hűtőben pihentetjük 30 percig. Ezután megint egy dupla hajtogatás jön és megint 25-30 perc pihi a hidegben. Ezalatt elkészítjük a túrótölteléket és a cukrozott kakaót.

Ha csak túrós batyut akarunk, akkor 50 dkg túrót keverünk be. Én most csak 25 dekát használtam a csigák miatt.

Túrótöltelék:

25 dkg túró
2 tojás sárgája
6 dkg cukor vagy több ízlés szerint :D
van. cukor
reszelt citromhéj
Ha esetleg több levet enged a kelleténél egy kanál búzadarát is keverhetünk bele.

Kakaós töltelék:

3 evőkanál kakaópor
4-5 kanál cukor ízlés szerint
kb 3 dkg olvasztott ráma

Szóval a második dupla hajtogatás után kivesszük a tésztát a hűtőből és 1/3-2/3 részre elosztjuk A kisebb részből lesz majd a csiga.

A nagyobb részt kinyújtjuk kb. 6-7 mm vékonyra, és kb. 12x12 cm-es négyzetekre vágjuk. Érdemes úgy nyújtani, hogy ne legyen majd leeső rész.
Rápakoljuk a tölteléket, becsomagoljuk a szokásos módon és sütőpapírral bélelt tepsiben 20-25 percig kelesztjük még. Közben a sütőt bemelegítjük 200 fokra.

A csigákhoz 4-5mm vékonyra nyújtjuk a tésztát és megkenjük olvasztott rámával. Rászórjuk a cukorral elkevert kakaóport. Ha maradt olvasztott ráma még locsolgassuk meg vele a tölteléket.
Tekerjük fel a kakaós tésztát, de ne túl szorosan.
Kb. 2,5 -3 cm-es darabokra vágjuk, de mielőtt a szintén papírozott tepsire pakoljuk, egy kicsit laposabbra simogatjuk finom mozdulatokkal.

A batyukat lekenjük tojással és a forró sütőben 25-30 perc alatt (sütő függő) készre sütjük. Ha ügyesebbek voltatok mint én, akkor nem nyílik szét a batyu. :D

A csigák is kelnek míg a batyuk sülnek, így most már azokat is készre süthetjük.




A sütik tetejét porcukrozzuk és jó ízűen megesszük. Frissen, aznap az igazi. :)











2 megjegyzés: