2017. december 2., szombat

Sajtos fánkok

Ma valami sósra vágytam, de nem egyszerű pogácsára áhítoztam. A suliban csináltunk a héten sajtos fánkocskákat, gondoltam meglepem vele a családot is.

Hozzávalók:

Égetett tészta

2 dl víz
20 dkg ráma
20 dkg liszt
csipet só
7-8 darab tojás

A vizet  a rámával együtt felforraljuk. Ha forr és már ráma darabok sincsenek benne, akkor hozzáadjuk a lisztet. Jól elkeverjük és legalább öt percig "égetjük" folyamatos kevergetés mellet. Nem baj, ha egy kicsit lekap, ne vakarjuk fel, mert eltömíti a kinyomó csövet.
Ha kész a tészta átöntjük - még forrón - a robotgép táljába és elkezdjük a tojásokkal kikeverni. Egyszerre csak egy tojást adjunk hozzá és keverjük el alaposan. Nekem most kellett mind a nyolc tojás, de a suliban elég volt hét is, ott biztos nagyobbak voltak a tojások.  A lényeg, hogy egy habzsákból jól nyomható, de nem túl híg masszát kell kapnunk.

Amíg ezt kevergettük, a sütőt is előmelegítettük 180-190 fokra. A masszából habzsákból kicsi halmokat nyomunk.

Nem kell túl nagyokat és egy kis helyet is hagyjunk közöttük, mert nőni fognak. Hogy gőzben süljenek egy edényből kézzel "megszenteljük" egy kevés vízzel.
10-20 percig nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, addig szépen megnőnek a fánkocskák. Ha már megnőttek és van egy pici színük, lejjebb vehetjük a hőfokot és szép lassan készre sütjük, vagy inkább szárítjuk. Nekem kb. 40-50 perc kellett egy tepsihez. Három tepsi fánkocska készült ebből a mennyiségből.



Amíg sülnek a fánkok, addig elkészíthetjük a sajtkrémet.

Sajtkrém hozzávalók:

0,5 l tejszín (állati eredetű, pl. Oké zacskós tejszín)
20 dkg reszelt sajt
5 tojás sárgája
15 dkg ráma
só, bors ízlés szerint

reszelt sajt, pirospaprika, stb. a tetejére

A tojás sárgákat elkeverjük egy kevés tejszínnel és a reszelt sajttal, fűszerekkel. A többi tejszínt felforraljuk. Amikor forr ráöntjük a sajtos keverékre és alaposan elkeverve tovább főzzük. Amikor felforrt egy kicsit még főzzük, míg elkezd sűrűsödni, majd kihűtjük.
Kihülés után a 15 dkg kihabosított rámához adjuk és tovább keverjük, hogy szép krémes legyen.

A kisült, kihűlt fánkocskák tetejét levágjuk. Egy habzsák segítségével megtöltjük őket a sajtkrémmel.



 Díszíthetjük egy kevés pirospaprikával megszórva, vagy reszelt sajtba mártva, vagy hagyhatjuk simán is.


Frissen a legfinomabb, de egy-két napot kibír a hűtőben is. :)

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés