2017. június 26., hétfő

Zsemlecipó

Van olyan eset, amikor nincs szükség nagy kenyérre, vagy éppen elfelejtettünk előkészülni - öregtészta, gyorskovász -a kenyérsütéshez, akkor jól jön, ha van a tarsolyunkban egy könnyen elkészíthető, gyors kenyérrecept.

Ez a zsemlecipó recept pont az ilyen alkalmakra való, de figyelem függőséget okozhat, mert olyan szép és finom, hogy ha tehetnéd, minden nap sütnéd. :)


Hozzávalók:

20 dkg simaliszt
20 dkg kenyérliszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 késhegynyi aszkorbinsav
2 evőkanál étolaj
2 kávéskanál só
2 dkg élesztő
2,5 dl víz

A hozzávalókat egy tálba tesszük. Az élesztőt nem kell futtatni, csak arra szoktam vigyázni, hogy az olajjal közvetlenül ne érintkezzen. Vagyis először az olajat teszem bele és egy kicsit elkeverem a liszttel, aztán mehet bele az élesztő.

Géppel vagy kézzel alaposan kidagasztjuk, tényleg alaposan, attól lesz szép magas, foszlós a kenyér.

Kelesztő tálba teszem, 15 percig pihentetem, akkor finoman átgyúrom. Újra hagyom kelni, de most már addig, amíg kétszeresére dagad. Nem írok időt, mert ebben a melegben 20-25 perc is elég, de télen pl. több kell.
Akkor kiveszem a dagasztótálból, ismét átgyúrom, formázom, díszítem egy kicsi elvett tésztából készült mintákkal.



Egy jénait kibélelek sütőpapírral és kenyeret ebben kelesztem megint, a jénai tetejét is rátéve. Ismét a kétszeresére kell kelnie.

Ennek sem kel túl sok idő. Közben a sütőt előmelegítem. Hőfokot sajnos nem tudok írni, mert nekem csak egy régi típusú gáztűzhelyem van, annak a legnagyobb lángján sütöm a kenyereimet.

Amikor már szép nagy a kenyerünk, megvágjuk, hogy ha még hízni akar, - és mindig akar - akkor ott nyíljon tovább.

A kenyeret lespriccelem vízzel, a jénai belsejét is és beteszem a forró sütőbe. Kb 40 percig sütöm a fedő alatt, az utolsó 10 percre leveszem a jénai tetejét és egy kicsit lejjebb veszem a hőfokot. Valahol a takarék és a nagy láng közé.
Amikor már olyan a színe, amilyet szeretnék, akkor óvatosan kiveszem és rácsra teszem hűlni. Egy leheletnyit ismét ráspriccelek, de tényleg csak keveset, hogy ne ázzon el a kenyér.


Tudjátok mi a legjobb ebben a receptben? Hogy nem csak kenyér süthető belőle. Ahogy a neve is mutatja ezt eredetileg zsemléhez kísérleteztem ki, aztán egyszer lustaságból talán, egyben hagytam a mennyiséget. Így lett belőle zsemlecipó.
De megmutatom milyen zsemlét és kiflit lehet belőle készíteni.





3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! De aki nem ehet fehér lisztet, vajon sikerülne teljes kiőrlésűből vagy tönkölyből is??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy másik variációban teljes kiőrlésűből van, igaz nem 100%-ig.
      http://morzsamesek.blogspot.hu/2017/08/magvas-vekni.html
      Egy kicsivel több vizet biztosan felvesz

      Törlés
  2. Ki fogom próbálni mert ez isteni biztos ! köszi .

    VálaszTörlés