2017. október 5., csütörtök

Burgonyás kenyér

Már megint egy kis maradék krumplipüré eltüntető receptet hoztam. Nagyon finom, sokáig puha kenyér lesz belőle.


Hozzávalók:

20 dkg kenyérliszt
20 dkg sima liszt
15 dkg krumplipüré (én rámával és tejföllel szoktam csinálni)
2 evőkanál étolaj
2 kávéskanál só
2,5 dkg élesztő
2-2,5 dl langyos víz
késhegynyi aszkorbinsav

A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk. A vizet ne adjátok hozzá rögtön mindet - 2 dl elég kezdésnek -, mert a krumplipürétől lágyabb a tészta. Csak ha kívánja még, akkor öntsétek apránként hozzá a szükséges mennyiséget.
A kidagasztott tésztát 15-20 percig pihentetem, majd átgyúrom. Ezután duplájára kelesztem, majd megint átgyúrom. Ekkor már a sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, és megint hagyom duplájára kelni. Addigra  asütőt felforrósítom.
A kenyér tetejét megvágom kedvem szerint, a tetejét vízzel bespriccelem, ahogy a jénai tetejének belsejét is.
Forró sütőben kb. 50 percig sütöm. Aztán még 10 percre leveszem a  jénai tetejét és egy kicsit lejjebb veszem a sütő hőfokát.
Rácsra teszem, spriccelem kevés vízzel és hagyom kihűlni. Aztán mind megeszem. :D Ma például tojásos tepertőkrémmel és lilahagymával. :)



2 megjegyzés: