2017. május 21., vasárnap

Diós háromszögek, avagy a baklava újragondolva

Szeretem a baklavát, finom, édes, ragadós, görögös. :D Sok dióm van még a hűtőben, gondoltam koptatok belőle.


A recept a kedvenc görög szakácskönyvemből van, használjátok egészséggel:

2 csésze darált dió
2 evőkanál porcukor
1/2 teáskanál fahéj
1 felvert tojás

2 csésze olvasztott vaj, ráma (ha szükséges még olvasztunk)

két csomag réteslap

A hozzávalókból (a réteslapot és a vajat kivéve :D ) egy jól formázható masszát kapunk. A réteslapot kibontjuk és három csíkra vágjuk.
Az olvasztott vajjal megkenünk egy csíkot és hosszában kettéhajtjuk és megint megkenjük vajjal. Az alsó részére egy teáskanál diós masszát teszünk.

A réteslapcsíkot háromszögre hajtva felhajtogatjuk.

A háromszögeket egy kivajazott tepsibe tesszük. Ha nincs kedvetek a háromszögekkel bajlódni, akkor csak simán tekerjétek fel a csíkot, régebben én is így csináltam.


Ha elfogyott a hozzávaló, a maradék vajjal még jól átkenjük a háromszögeket és a forró sütőben aranybarnára sütjük.

Amíg sül, elkészítjük a szirupot:

2 csésze cukor
2 csésze víz
5 centi fahéj
3 db szegfűszeg
1 evőkanél citromlé
reszelt citromhéj

Feltesszük a tűzre és ha felforrt még 10 percig forraljuk, aztán kihalásszuk belőle a fahéjat, stb.

Ha kisültek a háromszögek egy nagyobb tálba, vagy tepsibe pakoljuk (ha tekercseket csináltál, nem is kell átpakolni), hogy a szirup a lehető legtöbb helyen érje a háromszögeket. Kb. a fél adag szirupot öntöm először a háromszögekre. Ha nagyjából beszívta, akkor megfordítom a háromszögeket és még öntök rá szirupot. Mire minden kihűl, addigra szépen felissza a szirupot és egy isteni finom nasit kapunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése