2016. október 27., csütörtök

Sokmagvas barnakenyér

Elkezdtem kísérletezgetni a barnakenyérrel. Próbálom megtalálni a tökéletes kenyeret, ami barna, magvas, egészséges, de nem sűrű, mint a beton. :)
Ezzel a kenyérkével - jobban mondva iker cipókkal - már egészen jó úton haladok, nagyon finom lett.


Hozzávalók:

15 dkg öregtészta
25 dkg durum liszt
25 dkg kenyérliszt
2 evőkanál burgonyapehely
egy csipetnyi aszkorbinsav
2 kiskanál só
2 evőkanél étolaj
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál melasz (ezt igazából kíváncsiságból tettem bele, hogy mennyire színezi meg  a tésztát, de nem bántam meg, finom lett a kenyér)
3 dl kézmeleg víz
80-100 g olajos mag( szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag, stb)

A hozzávalókból (a magok nélkül) alaposan kidagasztott tésztát készítek, kézzel vagy géppel. Én géppel dagasztok, de a magokat már csak a végén gyúrom kézzel bele a tésztába.
A szokásos kelesztéssel dolgozom, előbb 20 perc kelesztés, átgyúrom a tésztát, aztán újra kelesztem a duplájára. Ezután megint finoman, de alaposan átgyúrom és formázom a veknit.
Én most két részre osztottam a tésztát úgy formáztam őket tovább. A csinos kis vekniket már a sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem és a tetejével letakarva újra duplájára kelesztettem.

Amíg híznak, addig újabb adag magot keverek és egy tálcára öntöm őket. Én most egy készen vett magkeveréket használtam, amiben valami pehelyféle is van (nem röhög, nem tudom mifélék a drágák :D ) A megkelt kenyeret óvatosan langyos víz alá tartom, kicsit lecsepegtetem és a megforgatom a tálcán a magokban, majd visszateszem a jénaiba. Bevágom a tetejét a kedvem szerint, megspriccelem vízzel a kenyérkéket és a jénai belsejét is és mehet a forró sütőbe. Sütőtől függően 50-60 perc alatt , teljes lángon sült szép barnára. A végén levettem a jénai tetejét, hogy a magok még piruljanak egy kicsit.

Izgultam, alig mertem felvágni. Szerettem volna, ha nem lesz sűrű, ragacsos a belseje. Nem lett!

















1 megjegyzés: