2016. augusztus 6., szombat

Bacon és sült hagyma

Szeretek kenyeret sütni. :) Szeretek kísérletezni is. :) A kettő együtt meg aztán az igazi öröm. :)




Sokszor főzök, sütök olyat, amihez az éppen a hűtőben lévő dolgokat használom fel. Ez most is így történt. Árválkodott néhány szelet - pontosabban kettő- bacon szalonna a hűtőben. Így magában már semmire sem elég, így gondoltam egy merészet. A kenyértészta már szépen nődögélt a kelesztőtálban, ezért gyorsan kellett cselekednem. Apróra vágtam a szalonnát és kevéske olajon kisütöttem és papírtörlőre szedve leitattam róla a felesleges zsiradékot.

Gyakran sütök a képen látható kenyérikreket. Valahogy így gyorsabban elfogy, nem szárad ránk. Így most is ketté vettem a megkelt tésztát, és a felébe belevarázsoltam a sült bacont és a ropogós sült hagymát.
Hogy hogyan? Nagyon egyszerűen. A tésztát a kezemmel szétlapogattam, minél nagyobbra próbáltam nyújtani. Aztán egyszerűen rászórtam a finomságokat. Feltekertem a tésztát, kicsit hengergettem, aztán kettéhajtva a két felét is összecsavartam, ettől vált kicsit rusztikussá.




Hogy milyen kenyérreceptet használtam? Szerintem ezt bármilyen kenyértésztával meg lehet tenni, de leírom az én kedvenc receptemet.


Gyors kovász:

2 dl víz
25 dkg liszt (nem variáltam, sima fehér liszt)
1 dkg élesztő

Ezt a három összetevőt összekeverem, simára, nagyjából nokedlitészta állaga lesz, és egy éjszakára (kb. 12 -13 óra) kint hagyom a konyhában, ahol nincs útban. Ebben a melegben 2-3 óra után betettem a hűtőbe, ott várta a sorsát. :)

Másnap összeállítom a kenyeret:

A tegnap esti kovász
40 dkg kenyérliszt
0,5 dkg élesztő
2 dl víz
4-5 teáskanál só, ízlés szerint
2 púpos ek. burgonyapehely
csipet aszkorbinsav

Innen már a szokásos kenyérkészítés folyamatait viszem végig: kelesztés, visszagyúrás, kelesztés, formázás, kelesztés, bevágás-mintázás, sütés forró sütőben.


Nagyon finom, mi tojáskrémmel ettük, utánozhatatlan. :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése