2020. március 18., szerda

Nincs több kifogás :)

A mostani, kissé gond- és vírusterhelt időszakban a boltokból eltűnt az élesztő (többek között). Azok kedvéért, akikne nem sikerült éleszthöz jutni, hoztam ezt a kenyér helyettesítőt, tortillakinézetű finomságot.

A mostani recepthez semmi más nem kell, csak víz, liszt olaj.

Legyen a neve: Laposkenyér

50 dkg liszt
250-270 ml víz
25 ml étolaj
3 kávéskanál só

A hozzávalókat beleteszem a keverőtálba és 8-10 percig dagasztom. Szép sima, nem túl lágy gombócot kapunk, amit folpackkal letakarva 1 óráig pihentetünk. Ez alatt a gluténszálak fellazulnak, könnyű lesz bánni a tésztával.



Ha letelt a pihenőidő a tésztát a tenyerünkkel kissé kinyújtva ellapítjuk és 8 részre vágjuk.



 Már most is megjelent néhány kis hólyag, ami jelzi, jól dolgoztunk. :)


A nyolc darab tésztát kis gombócokká formáljuk és megint fóliával letakarva, 10-15 percig pihenni hagyjuk.




Ezután kb. 20 cm-es kört nyújtunk belőlük, de ne rögtön egymás után, hanem amíg az egyik sül, addig nyújtjuk a másikat. Közben továbbra is a fólia alatt tartjuk a gombócokat, különben megkérgesedik a külseje.
A nyújtásnál mindig középről kifelé, a tésztát mindig kicsit elforgatva haladjunk.




És most jön a vicces része a dolognak. Egy kevés olajjal kikent teflon serpenyőben elkezdjük sütni. Nagyon hamar elkezd emelkedni, előjönnek a hólyagok. Amíg sül az egyik oldal, addig egy kevéske olvasztott zsírral megkenem a felül lévő oldalát.




Közben-közben alánézünk, nehogy megégjen. Valahogy így kellene kinéznie:


Ezután bármivel tölthetjük, bármihez ehetjük, ami csak eszünkbe jut. Nálunk egy kis maradék sült csirkecomb és mindenféle zöldség - egy kis öntettel nyakonöntve- került bele.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése