Burgonyás csavart
Hozzávalók:
15 dkg kenyér liszt (BL 80)
20 dkg sima liszt (BL55)
10 dkg maradék krumplipüré
2 evőkanál étolaj
2 kávéskanál só
1,5 dl krumplifőzőlé - ha nincs, víz is jó helyette
1 dl langyos víz - - tehát összesen 2,5 dl folyadék
2-2,5 dkg friss élesztő
1 késhegynyi aszkorbinsav
A hozzávalókból szép sima, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha esetleg a krumplipüré miatt még kíván egy kevés lisztet (1-2 kanál), akkor nyugodtan tegyük bele.
A kidagasztott tésztát 15 percig pihentetjük. Ekkor átgyúrjuk egy kicsit, majd ismét kelni hagyjuk, de most már duplájára.
A megkelt tésztát hat darabra vágjuk és egyenként gömbölyítjük őket. 15 percig megint pihenni hagyjuk a tésztát.
Ezután kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük és kedvünk szerint formázzuk, csavarjuk, csomózzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 30 percig pihentetjük, közben a sütőt felforrósítjuk.
A megkelt csavart zsemléket megspricceljük vízzel megszórjuk ízlés szerint magokkal, sóval, és megint spricceljük.
Én úgy szoktam, hogy a sütőpapírt is jól bespriccelem, így több gőz lesz sütésnél. Kb. 30 alatt, forró sütőben készre sütjük a bucikat.
Rácsra szedjük, kicsi vizet spriccelünk rá, hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt és még melegen nem falta fel a család, akkor ízlésünk szerint mindenféle finomsággal megpakoljuk, egy csésze finom teával, vagy elvetemültebbeknek egy pohár hideg sörrel kész a szuper vacsora.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése