Szeretem a gyors és finom sütiket. De ki nem?! Most mutatok egyet, amit a Pinteresten találtam és a körte szezon beköszöntével muszáj volt elkészítenem. :)
Hozzávalók:
1 csomag Lidl-ben kapható friss leveles tészta
4 körte félbevágva, magháza kivágva
2 evőkanál sűrű sárgabarack lekvár,
2 evőkanál darált dió
egy kevéske apróra vágott csoki
kristály- vagy barnacukor a szóráshoz
A körtéket hosszában kettévágjuk, magházukat kivágjuk, a külső oldalukat három-négy csíkban kivágjuk . A magház helyére kerül majd a csoki és a dió-lekvár keverék.
A leveles tésztát kicsomagoljuk, a sütőt felforrósítjuk.
A körték hasába először egy kevéske csokit teszünk, majd a dió-lekvár keverékkel betömjük, így a csoki sem fog kiperegni, kiolvadni.
Szépen elhelyezzük a tésztán úgy, hogy körbe tudjuk majd vágni kb. egy ujjnyi szélesen. Miután körbevágtunk minden körtét és áttettük a sütőpapírral bélelt tepsire, a maradék tésztából kivágjuk a levélkéket és a helyére tesszük azokat is.
Kristály- vagy barnacukorral megszórjuk a körtéket és már mehet is a forró sütőbe.
Sütőtől és a gázszolgáltatótól függően 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Esetleg egy kis vanília fagyi még lendíthet az amúgy is nagyon finom desszerten :)
2017. augusztus 29., kedd
2017. augusztus 26., szombat
Magvas vekni
Már régen sütöttem "egészséges " kenyeret, gondoltam épp itt az ideje pótolni a hiányosságokat. :D
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg kenyérliszt
5 dkg simaliszt
1 evőkanál burgonyapehely
2 kávéskanál só
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 evőkanál melasz
2 dkg friss élesztő
2,5 dl víz (ha szükséges még adhatunk hozzá, de nekem nem kellett)
2 evőkanál étolaj
3-4 evőkanál magkeverék
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, de a magokat csak a legvégén adjuk hozzá. 15-20 perc pihentetés után újragyúrjuk.
Ezután kétszeresére kelesztjük, majd formázzuk. Én most egy hosszú formában sütöttem, ennek megfelelően formáztam.
Megint hagyjuk, hogy kétszeresére nőjön, immár a formában, amiben sütni fogjuk. Mire kellően megkelt, a sütőt felforrósítjuk. A kenyér tetejét lespricceltem, megszórtam magokkal és újra spricceltem, bevágtam.
A formát beleszuszakoljuk egy sütőzacskóba, mindkét végét jól lezárjuk. A forró sütőbe tesszük, kb. 50 percig a legnagyobb lángon sütjük.
Az utolsó 10 percre kivesszük a zacskóból (óvatosan, mert nagyon gőzös), és a hőfokot visszavéve egy kicsit, készre sütjük.
Természetesen a liszt és magok miatt ez egy kicsit sűrűbb kenyérke, de azért panaszra nincs ok.
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg kenyérliszt
5 dkg simaliszt
1 evőkanál burgonyapehely
2 kávéskanál só
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 evőkanál melasz
2 dkg friss élesztő
2,5 dl víz (ha szükséges még adhatunk hozzá, de nekem nem kellett)
2 evőkanál étolaj
3-4 evőkanál magkeverék
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, de a magokat csak a legvégén adjuk hozzá. 15-20 perc pihentetés után újragyúrjuk.
Ezután kétszeresére kelesztjük, majd formázzuk. Én most egy hosszú formában sütöttem, ennek megfelelően formáztam.
Megint hagyjuk, hogy kétszeresére nőjön, immár a formában, amiben sütni fogjuk. Mire kellően megkelt, a sütőt felforrósítjuk. A kenyér tetejét lespricceltem, megszórtam magokkal és újra spricceltem, bevágtam.
A formát beleszuszakoljuk egy sütőzacskóba, mindkét végét jól lezárjuk. A forró sütőbe tesszük, kb. 50 percig a legnagyobb lángon sütjük.
Az utolsó 10 percre kivesszük a zacskóból (óvatosan, mert nagyon gőzös), és a hőfokot visszavéve egy kicsit, készre sütjük.
Természetesen a liszt és magok miatt ez egy kicsit sűrűbb kenyérke, de azért panaszra nincs ok.
2017. augusztus 5., szombat
Cukkinis lepény
Szeretek kísérletezni, a hűtőben lévő megmaradt ez-az pedig egyenes kihívás számomra. :D
Most éppen cukkini szezon van, ez jó alapanyagnak bizonyult. Volt még egy kis főtt, füstölt comb és fetasajt. Miközben kevertem, kavartam, mindent felírtam, mennyit pakoltam az edénybe. Hátha használható lesz a végén.
Mutatom a végeredményt:
Hozzávalók:
65 dkg cukkini (már tisztítva ennyi)
10 dkg főtt, füstölt comb, vagy ami van. :)
5-6 dkg fetasajt
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
só, de csak óvatosan, mert a hozzávalók is sósak
bors ízlés szerint
trappista sajt a tetejére
A cukkinit lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk. Kb. fél óra után alaposan kinyomkodjuk.
A sütőt előmelegítjük, a muffin formát kivajazzuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt combot, belemorzsoljuk a fetát, és összekeverjük a tojásokkal, liszttel és a fűszerekkel.
A masszát a muffin formába kanalazzuk és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
A forró sütőbe tesszük, 5 percig nagy lángon sütjük, majd tartalékra állítjuk és 30-40 perc alatt készre sütjük. Az idő persze változhat, sütője válogatja.
Ha kész egy kicsit hűlni hagyjuk, majd tejföllel meglocsolva tálaljuk. :)
Most éppen cukkini szezon van, ez jó alapanyagnak bizonyult. Volt még egy kis főtt, füstölt comb és fetasajt. Miközben kevertem, kavartam, mindent felírtam, mennyit pakoltam az edénybe. Hátha használható lesz a végén.
Mutatom a végeredményt:
Hozzávalók:
65 dkg cukkini (már tisztítva ennyi)
10 dkg főtt, füstölt comb, vagy ami van. :)
5-6 dkg fetasajt
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
só, de csak óvatosan, mert a hozzávalók is sósak
bors ízlés szerint
trappista sajt a tetejére
A cukkinit lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk. Kb. fél óra után alaposan kinyomkodjuk.
A sütőt előmelegítjük, a muffin formát kivajazzuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt combot, belemorzsoljuk a fetát, és összekeverjük a tojásokkal, liszttel és a fűszerekkel.
A masszát a muffin formába kanalazzuk és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
A forró sütőbe tesszük, 5 percig nagy lángon sütjük, majd tartalékra állítjuk és 30-40 perc alatt készre sütjük. Az idő persze változhat, sütője válogatja.
Ha kész egy kicsit hűlni hagyjuk, majd tejföllel meglocsolva tálaljuk. :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)