A legutóbbi svájci utamon bementünk egy török boltba. Itt mindenféle különleges dolgot árulnak, a rózsalekvártól a frissen sütött pékáruig.
Ahogy beléptünk, rögtön megcsapott a frissen sült kenyér illata. Nem is kellett több, egy szinte még forró török kenyér landolt a kosarunkban.
Azóta is birizgálja a fantáziámat, hogyan tudnám én is elkészíteni..... így. :D
Török kenyér hozzávalók:
20 dkg kenyérliszt
30 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
5 dkg puha vaj
3 kávéskanál só
1 tojás
2,5 dl langyos víz
A tetejére:
kevés tej
szezámmag
A sütéshez én most egy 33 cm átmérőjű pizzasütő tepsit választottam.
A hozzávalókat a dagasztógép táljában összekeverjük, majd a géppel alaposan kidagasztjuk. Az élesztőt nem kell futtatni, elég belemorzsolni.
Egy közepesen kemény tésztát kapunk, ami nem ragad a tálhoz sem. Letakarva kb. 15-20 percet pihentetjük. Ezután alaposan újragyúrjuk, kinyomjuk belőle az összes levegőt. Újból pihentetjük, amíg kb. a kétszeresére nő, ez most nálam 30 perc volt.
Ekkor a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ezért is jó a pizzasütő lap, mert az eleve kerek, könnyebb formázni a kenyeret.
Szóval a tészta a tepsin. A tenyerünkkel szépen elkezdjük lapos, kerek kenyérré formázni a tésztát, közben megint kinyomkodjuk belőle a levegőt.
Ezután letakarva kb. 20 percig megint pihentetjük, majd bemelegítjük a sütőt. Amíg melegszik a sütő, véglegesre formázzuk a kenyeret az ujjainkat használva.
A tetejét megkenjük langyos tejjel, megszórjuk szezámmaggal.
A forró sütőbe téve 30-35 perc alatt megsütjük, illetve ha valaki sötétebben szereti, akkor egy kicsivel tovább hagyja sülni.
Mi nem bírtuk megállni, még melegen ennünk kellett belőle, de így legalább meg tudom mutatni, milyen klassz foszlós lett a belseje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése