Ma valami sósra vágytam, de nem egyszerű pogácsára áhítoztam. A suliban csináltunk a héten sajtos fánkocskákat, gondoltam meglepem vele a családot is.
Hozzávalók:
Égetett tészta
2 dl víz
20 dkg ráma
20 dkg liszt
csipet só
7-8 darab tojás
A vizet a rámával együtt felforraljuk. Ha forr és már ráma darabok sincsenek benne, akkor hozzáadjuk a lisztet. Jól elkeverjük és legalább öt percig "égetjük" folyamatos kevergetés mellet. Nem baj, ha egy kicsit lekap, ne vakarjuk fel, mert eltömíti a kinyomó csövet.
Ha kész a tészta átöntjük - még forrón - a robotgép táljába és elkezdjük a tojásokkal kikeverni. Egyszerre csak egy tojást adjunk hozzá és keverjük el alaposan. Nekem most kellett mind a nyolc tojás, de a suliban elég volt hét is, ott biztos nagyobbak voltak a tojások. A lényeg, hogy egy habzsákból jól nyomható, de nem túl híg masszát kell kapnunk.
Amíg ezt kevergettük, a sütőt is előmelegítettük 180-190 fokra. A masszából habzsákból kicsi halmokat nyomunk.
Nem kell túl nagyokat és egy kis helyet is hagyjunk közöttük, mert nőni fognak. Hogy gőzben süljenek egy edényből kézzel "megszenteljük" egy kevés vízzel.
10-20 percig nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, addig szépen megnőnek a fánkocskák. Ha már megnőttek és van egy pici színük, lejjebb vehetjük a hőfokot és szép lassan készre sütjük, vagy inkább szárítjuk. Nekem kb. 40-50 perc kellett egy tepsihez. Három tepsi fánkocska készült ebből a mennyiségből.
Amíg sülnek a fánkok, addig elkészíthetjük a sajtkrémet.
Sajtkrém hozzávalók:
0,5 l tejszín (állati eredetű, pl. Oké zacskós tejszín)
20 dkg reszelt sajt
5 tojás sárgája
15 dkg ráma
só, bors ízlés szerint
reszelt sajt, pirospaprika, stb. a tetejére
A tojás sárgákat elkeverjük egy kevés tejszínnel és a reszelt sajttal, fűszerekkel. A többi tejszínt felforraljuk. Amikor forr ráöntjük a sajtos keverékre és alaposan elkeverve tovább főzzük. Amikor felforrt egy kicsit még főzzük, míg elkezd sűrűsödni, majd kihűtjük.
Kihülés után a 15 dkg kihabosított rámához adjuk és tovább keverjük, hogy szép krémes legyen.
A kisült, kihűlt fánkocskák tetejét levágjuk. Egy habzsák segítségével megtöltjük őket a sajtkrémmel.
Díszíthetjük egy kevés pirospaprikával megszórva, vagy reszelt sajtba mártva, vagy hagyhatjuk simán is.
Frissen a legfinomabb, de egy-két napot kibír a hűtőben is. :)
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés