Ez a recept már nagyon régen nálam van, mégis ritkán jut eszembe, hogy elkészítsem. Pedig annyira, de annyira finom.
Ráadásul emlékek is kötődnek hozzá, szép emlékek még műszerész tanuló koromból. Miskolcon volt egy kávéház, ott készítették ezt a tortát. Az egyik barátom, osztálytársam öccse pedig épp ott volt cukrásztanuló, így kikönyörögtem tőle a receptet. Ha jól sejtem, az anyukája volt olyan rendes és olvasható formába öntötte, és ezt a kézzel írott receptet őrizgetem immáron 28 éve. Köszönöm Zsozsó, Norbi és Edit néni. :)
Akkor most jöjjön a recept:
Mandulás almatorta
40-50 dkg linzertészta - a recept kicsit lejjebb
Sárga krém:
2,5 dl tej
2 tojás sárgája
6 dkg cukor
3 dkg vaníliás pudingpor
4 db alma, kevés sárgabarack lekvár és pirított szeletelt mandula
Linzertészta
50 dkg liszt
25 dkg ráma
5 dkg zsír
20 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 cs. vaníliás cukor
kb. fél doboz tejföl (a kicsi doboz)
1/2 cs. sütőpor
csipet só
A linzer tészta hozzávalóiból gyorsan, de alaposan tésztát gyúrunk. A legjobb, ha előző este készítjük el, így reggelig szépen megdermed a hűtőben és könnyen kezelhető lesz.
Az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Én most kipróbáltam egy új díszítési módot, de úgy is nagyon finom és sokkal egyszerűbb, ha csak szépen körbe lerakjuk fedésbe az almaszeleteket.
A tortához kb. 40-50 dkg linzer tészta kell, de a többi sem sem megy kárba, csodás linzereket készíthetünk belőle.
A tésztával kibéleljük a tortaformát és félig megsütjük, ez kb. 10 perc lesz. Amíg a tészta sül, addig elkészítjük a sárgakrémet. A hozzávalókat csomómentesre keverjük és kis lángon besűrítjük, ez is csak néhány percig tart.
A félig sült tésztára rásimítjuk a sárgakrémet és szépen rapakoljuk az almaszeleteket. Aztán mehet vissza sütőbe, amíg teljesen megsül a torta. Még forrón megkenjük sárgabarack lekvárral és megszórjuk pirított mandulával.
A maradék tésztából linzereket sütöttem, így egy morzsa sem veszett kárba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése