Sokszor főzök, sütök olyat, amihez az éppen a hűtőben lévő dolgokat használom fel. Ez most is így történt. Árválkodott néhány szelet - pontosabban kettő- bacon szalonna a hűtőben. Így magában már semmire sem elég, így gondoltam egy merészet. A kenyértészta már szépen nődögélt a kelesztőtálban, ezért gyorsan kellett cselekednem. Apróra vágtam a szalonnát és kevéske olajon kisütöttem és papírtörlőre szedve leitattam róla a felesleges zsiradékot.
Gyakran sütök a képen látható kenyérikreket. Valahogy így gyorsabban elfogy, nem szárad ránk. Így most is ketté vettem a megkelt tésztát, és a felébe belevarázsoltam a sült bacont és a ropogós sült hagymát.
Hogy hogyan? Nagyon egyszerűen. A tésztát a kezemmel szétlapogattam, minél nagyobbra próbáltam nyújtani. Aztán egyszerűen rászórtam a finomságokat. Feltekertem a tésztát, kicsit hengergettem, aztán kettéhajtva a két felét is összecsavartam, ettől vált kicsit rusztikussá.
Hogy milyen kenyérreceptet használtam? Szerintem ezt bármilyen kenyértésztával meg lehet tenni, de leírom az én kedvenc receptemet.
Gyors kovász:
2 dl víz
25 dkg liszt (nem variáltam, sima fehér liszt)
1 dkg
élesztő
Ezt a három összetevőt összekeverem, simára, nagyjából
nokedlitészta állaga lesz, és egy éjszakára (kb. 12 -13 óra) kint hagyom a
konyhában, ahol nincs útban. Ebben a melegben 2-3 óra után betettem a hűtőbe,
ott várta a sorsát. :)
Másnap összeállítom a kenyeret:
A tegnap esti kovász
40 dkg kenyérliszt
0,5 dkg élesztő
2 dl
víz
4-5 teáskanál só, ízlés szerint
2 púpos ek. burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
Innen már a szokásos kenyérkészítés folyamatait viszem
végig: kelesztés, visszagyúrás, kelesztés, formázás, kelesztés,
bevágás-mintázás, sütés forró sütőben.
Nagyon finom, mi tojáskrémmel ettük, utánozhatatlan. :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése