Ahogy sokaknak, nekem is a pilótakeksz volt kedvenc gyerekkori édességem. Volt egy bolt Mezőcsáton, ahová személyes okokból kissé bejáratosabb voltam az átlagnál. Első dolgom volt, hogy a kimérős pilóta dobozánál megálljak és egy-két koronggal megalapozzam a jókedvemet. :D
Most megpróbáltam készíteni pilótakekszet. Tudom, hogy nem teljesen olyan, mint a régi, de nekünk ízlik, finom, omlós, szóval marad a kínálatban. :D
Fehér tészta:
25 dkg liszt
20 dkg enyhén puha vaj
10 dkg átszitált porcukor
csipet só
2 tojás sárgája
Barna tészta:
22 dkg liszt
3 dkg kakaópor
20 dkg enyhén puha vaj
10 dkg átszitált porcukor
csipet só
2 tojás sárgája
Krém:
10 dkg enyhén puha vaj
8 dkg porcukor
2 dkg kakaópor
A sütőt előmelegítjük, a legnagyobb fokozaton fogjuk sütni a korongokat.
A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadva a többi hozzávalót gyorsan összedolgozzuk a tésztákat.
Legalább egy órára a hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen bánni vele.
A tésztának csak a felét veszem ki egyszerre a hűtőből, így nincs ideje átmelegedni, könnyen lehet vele dolgozni.
Először a fehér tésztát szaggatjuk. Olyan vastagra nyújtsuk, amilyen vastag korongot szeretnénk, mert ez a tészta nem sokat nő sütés közben. A fele mennyiséget díszíthetjük sütipecséttel, vagy akár egy kristálypohár aljával is. Mivel sütőpor nincs benne, szépen megőrzi a mintákat.
A forró sütőben szép világosra sütjük, ha már a széle kezd színesedni, kivehetjük a sütőből, ez nálam 10-12 perc volt.
A barna tésztát is szaggatjuk, díszítjük, sütjük.
Amíg a korongok kihűlnek, kikavarjuk a krémet. A vajhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és robotgéppel habosra keverjük.
Ezután már csak össze kell ragasztani a kétféle korongot. Ez a tészta hamar puhul, nem kell sokáig várni, hogy elmajszolhassuk az első saját pilótakekszünket. :)
2018. október 12., péntek
2018. március 28., szerda
Pihe-puha kifli
A suliban, ahol dolgozom a büfében nagyon finom szendvicset árulnak, pihe-puha péksütemények felhasználásával.
Nosza, mentem a pékekhez,mert hogy ott sütik helyben a kiflit, bucit, stb. Kértem árulja el a titkot, vagy adjon egy marék adalékot :D
Felvilágosított, hogy háromféle lazítás létezik: fizikai, biológia és kémiai. Na ebben a kifliben mind a három benne van, vagy legalábbis két és fél. :D
Recept, ami két másik recept ötletéből jött:
35 dkg liszt
3 púpos evőkanál tejföl
2,5 dkg élesztő, nem futtattam, csak belemorzsoltam a lisztbe -- biológia lazítás :)
2 kk. só
1 tk cukor
1,5 dl langyos víz
1 tk. sütőpor -- kémiai lazítás
A hozzávalókból tésztát gyúrok, nem túl kemény, inkább lágy tésztát kapunk. Egy kicsit, kb. 15 percig hagyom pihenni.
Én most csak 6 darabra vágtam, így nagy kiflik lettek. Nyugodtan vehetjük 8 részre a mennyiséget, akkor is szép kifliket kapunk.
A darabokat kigömbölyítettem, megint hagytam 15-20 percig pihenni. Aztán kinyújtottam jó hosszúra őket és feltekertem, ahogy szoktuk. Ezt neveztem fél lazításnak. :D Ez lett a fizikai lazítás :)
Tepsire téve megkentem őket tejjel, majd amíg a sütő bemelegedett, vagy kicsit tovább, megint kelni hagytam a kifliket.
Aztán teljes lángon, a kívánt színűre sütöttem őket.
A végeredmény engem is meglepett, tényleg annyira puhák lettek a kiflik. Már csak arra leszek kiváncsi, hogy holnap milyenek lesznek. Ha marad. :D
Utóirat: Maradt reggelre és csodásan puha még mindig. :D
Nosza, mentem a pékekhez,mert hogy ott sütik helyben a kiflit, bucit, stb. Kértem árulja el a titkot, vagy adjon egy marék adalékot :D
Felvilágosított, hogy háromféle lazítás létezik: fizikai, biológia és kémiai. Na ebben a kifliben mind a három benne van, vagy legalábbis két és fél. :D
Recept, ami két másik recept ötletéből jött:
35 dkg liszt
3 púpos evőkanál tejföl
2,5 dkg élesztő, nem futtattam, csak belemorzsoltam a lisztbe -- biológia lazítás :)
2 kk. só
1 tk cukor
1,5 dl langyos víz
1 tk. sütőpor -- kémiai lazítás
A hozzávalókból tésztát gyúrok, nem túl kemény, inkább lágy tésztát kapunk. Egy kicsit, kb. 15 percig hagyom pihenni.
Én most csak 6 darabra vágtam, így nagy kiflik lettek. Nyugodtan vehetjük 8 részre a mennyiséget, akkor is szép kifliket kapunk.
A darabokat kigömbölyítettem, megint hagytam 15-20 percig pihenni. Aztán kinyújtottam jó hosszúra őket és feltekertem, ahogy szoktuk. Ezt neveztem fél lazításnak. :D Ez lett a fizikai lazítás :)
Tepsire téve megkentem őket tejjel, majd amíg a sütő bemelegedett, vagy kicsit tovább, megint kelni hagytam a kifliket.
Aztán teljes lángon, a kívánt színűre sütöttem őket.
A végeredmény engem is meglepett, tényleg annyira puhák lettek a kiflik. Már csak arra leszek kiváncsi, hogy holnap milyenek lesznek. Ha marad. :D
Utóirat: Maradt reggelre és csodásan puha még mindig. :D
2018. január 29., hétfő
Lúdláb torta - újított változat
A hétvégén szülinapi tortát akartam sütni, de közben persze a családra is gondolni kell. :) Miközben keresgéltem, ötleteltem, a párom elejtett egy megjegyzést, hogy már régen evett lúdláb tortát. Nosza, akkor megvan az ötlet.
De ha már lúd, legyen kövér és dobjunk be valami újítást. :D
Végül is két torta készült, egy hagyományos és egy kicsit újabb változat.
Sajnos a hagyományos torta esetében nincs kép a belsejéről, azt az ünnepelt vágta fel.
Most nézzük a másikat a kis csavarral:
Először a meggyzselét készítjük el, mert annak dermednie kell.
De ha már lúd, legyen kövér és dobjunk be valami újítást. :D
Végül is két torta készült, egy hagyományos és egy kicsit újabb változat.
Sajnos a hagyományos torta esetében nincs kép a belsejéről, azt az ünnepelt vágta fel.
Most nézzük a másikat a kis csavarral:
Először a meggyzselét készítjük el, mert annak dermednie kell.
Meggyzselé:
kb 1/2 kg fagyasztott meggyet izlés szerinti cukorral
felfőzünk, majd botmixerrel egyneműsítjük. Két kicsi csomag zselatint 8 kanál
langyos vízben elkeverünk, majd a meleg meggyhez adjuk. Én egy kisebb
tortaformát kibéleltem folpack-kal, abba öntöttem a zselét, hűtőbe tettem és megvártam míg
megdermed.
Piskóta:
7 tojás, 14 dkg kristály cukor, 14 dkg liszt, 3.5dkg
kakaópor, csipet só. A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével és a csipet sóval kemény habbá verni. A sárgákat
az 1/3 cukorral szépen kihabosítani.
Amikor kemény a fehérje, hozzákeverjük a sárgájához és a lisztet/kakaót
is hozzáadjuk. 180 fokon kezdjük sütni, papírozott tortaformában. Amikor már feljött a piskóta, lejjebb
vehetjük a hőfokot 150-160 fokra és készre sütjük, kihűtjük.
Párizsi krém:
2 dl állati eredetű tejszínt és 25 dkg cukrot felforralunk, belekeverünk 6
dkg kakaóport és ezzel is főzzük kb. 5-6 percig. Beletesszük 8 dkg rámát és egy
kicsit ezzel is főzzük. Aztán kihűtjük teljesen, hozzáadunk 17 dkg rámát és
kihabosítjuk.
A tortalapot kettévágjuk, ha van meggybefőtt, annak a
levével meglocsolgatjuk az alsó lapot, rákenjük a krém felét, rá a megdermedt
zselatin, amit egy kicsit bele kell nyomni a krémbe. Ha van meggy, a zselé köré
még tehetünk belőle, nem rontja el. Aztán jöhet a krém másik fele és a másik
fél tortalap. Vékonyan körbekenjük krémmel az egész tortát és jól behűtjük. A
tetejét leöntjük csokival, díszítjük kedvünk szerint.
Írj be üzenetet...