Gyors kovász, amit előző este szoktam elkészíteni:
25 dkg liszt
1 dkg élesztő
2 dl víz
Ezekből egy nokedlitészta állagú trutymót keverek, amit kint hagyok a konyhapulton 10-12 órára, vagy ahogy sikerül. Volt már több és kevesebb is. :)
Reggel folytatom:
az esti gyors kovász
40 dkg liszt, amit kedved szerint keverhetsz mindenféle egészséges lisztekből, vagy bűnös módon fehér kenyérlisztből :D
2 evőkanál burgonyapehely
1 csipet aszkorbinsav
4 kávéskanál só
2 evőkanál étolaj
0,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
Ezekből jó alaposan egy nem túl lágy tésztát gyúrok, amit aztán minél jobban megpróbálok kidagasztani. Nekem szerencsém van, a robotgépem jól bírja a kiképzést, azzal dagasztok. Tényleg alaposan ki kell dagasztani, akkor lesz szép magas a kenyerünk. A gépi dagasztás után én még egy kicsit kézzel is átgyúrom, de ez csak én babonám. :D
Kelesztő tálban teszem és kb. 15-20 percig hagyom pihenni. Aztán megint óvatosan átgyúrom. Ezután már nem piszkálom, csak ha már duplájára kelt. Ez nagyjából 1/2-3/4 óra, de függhet a hőmérséklettől.
Amikor kétszer akkorára kelt, akkor ismét átgyúrom, formázom és egy sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, amire a tetejét is ráteszem. Én mindig jénaiban sütöm a kenyereimet, nagyon bevált.
A jénaiban megint hagyom kelni, megint duplájára.
Mire megdagad a kellő nagyságra, már bemelegítem a sütőt, jó forróra. Hőfokot nem tudok mondani, nincs hőmérős, alul-felül sütős, légkeveréses csodamasinám, csak egy sima régi gáztűzhelyem.
Mielőtt beteszem a sütőbe, kedvemre megvágom a tetejét egy pengével, vízzel bespriccelem a kenyeret és a jénai tetejét is belülről.
Nagyjából egy óra alatt sül meg a kenyerem. Az utolsó 10 percre leveszem a jénai tetejét, lejjebb veszem a hőfokot és úgy sütöm készre a kenyeret. Rácsra teszem hűlni, és ha szerencsém van, hallhatom, hogy pattog, repedezik a kenyér héja. :)