Tényleg! Én akartam! Komolyan akartam! Már a kosaramban volt. Már a pénztárnál álltam.
És akkor felötlött bennem: Normális vagyok én? Meg egyébként is! Úgysem fogom megenni.
Így hát szépen visszaballagtam a kenyeres polchoz a kis, zacsiba csomagolt kenyérkémmel és szépen, csendben visszatettem.
Itthon elővettem a receptjeimet, hogy keressek egy gyorsan elkészíthető kenyeret. Aztán eszembe jutott, hogy egy adag öregtészta a hűtőben szomorkodik. Gondoltam felvidítom, meg egyébként is ideje elhasználni.
Íme a végeredmény:
Pedig én tényleg akartam! Már a kosaramban volt! De jobb ez így, azt hiszem. :D
2016. augusztus 9., kedd
2016. augusztus 6., szombat
Bacon és sült hagyma
Szeretek kenyeret sütni. :) Szeretek kísérletezni is. :) A kettő együtt meg aztán az igazi öröm. :)
Sokszor főzök, sütök olyat, amihez az éppen a hűtőben lévő dolgokat használom fel. Ez most is így történt. Árválkodott néhány szelet - pontosabban kettő- bacon szalonna a hűtőben. Így magában már semmire sem elég, így gondoltam egy merészet. A kenyértészta már szépen nődögélt a kelesztőtálban, ezért gyorsan kellett cselekednem. Apróra vágtam a szalonnát és kevéske olajon kisütöttem és papírtörlőre szedve leitattam róla a felesleges zsiradékot.
Gyakran sütök a képen látható kenyérikreket. Valahogy így gyorsabban elfogy, nem szárad ránk. Így most is ketté vettem a megkelt tésztát, és a felébe belevarázsoltam a sült bacont és a ropogós sült hagymát.
Hogy hogyan? Nagyon egyszerűen. A tésztát a kezemmel szétlapogattam, minél nagyobbra próbáltam nyújtani. Aztán egyszerűen rászórtam a finomságokat. Feltekertem a tésztát, kicsit hengergettem, aztán kettéhajtva a két felét is összecsavartam, ettől vált kicsit rusztikussá.
Hogy milyen kenyérreceptet használtam? Szerintem ezt bármilyen kenyértésztával meg lehet tenni, de leírom az én kedvenc receptemet.
Sokszor főzök, sütök olyat, amihez az éppen a hűtőben lévő dolgokat használom fel. Ez most is így történt. Árválkodott néhány szelet - pontosabban kettő- bacon szalonna a hűtőben. Így magában már semmire sem elég, így gondoltam egy merészet. A kenyértészta már szépen nődögélt a kelesztőtálban, ezért gyorsan kellett cselekednem. Apróra vágtam a szalonnát és kevéske olajon kisütöttem és papírtörlőre szedve leitattam róla a felesleges zsiradékot.
Gyakran sütök a képen látható kenyérikreket. Valahogy így gyorsabban elfogy, nem szárad ránk. Így most is ketté vettem a megkelt tésztát, és a felébe belevarázsoltam a sült bacont és a ropogós sült hagymát.
Hogy hogyan? Nagyon egyszerűen. A tésztát a kezemmel szétlapogattam, minél nagyobbra próbáltam nyújtani. Aztán egyszerűen rászórtam a finomságokat. Feltekertem a tésztát, kicsit hengergettem, aztán kettéhajtva a két felét is összecsavartam, ettől vált kicsit rusztikussá.
Hogy milyen kenyérreceptet használtam? Szerintem ezt bármilyen kenyértésztával meg lehet tenni, de leírom az én kedvenc receptemet.
Gyors kovász:
2 dl víz
25 dkg liszt (nem variáltam, sima fehér liszt)
1 dkg
élesztő
Ezt a három összetevőt összekeverem, simára, nagyjából
nokedlitészta állaga lesz, és egy éjszakára (kb. 12 -13 óra) kint hagyom a
konyhában, ahol nincs útban. Ebben a melegben 2-3 óra után betettem a hűtőbe,
ott várta a sorsát. :)
Másnap összeállítom a kenyeret:
A tegnap esti kovász
40 dkg kenyérliszt
0,5 dkg élesztő
2 dl
víz
4-5 teáskanál só, ízlés szerint
2 púpos ek. burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
Innen már a szokásos kenyérkészítés folyamatait viszem
végig: kelesztés, visszagyúrás, kelesztés, formázás, kelesztés,
bevágás-mintázás, sütés forró sütőben.
Nagyon finom, mi tojáskrémmel ettük, utánozhatatlan. :D